فهرست مطالب

روانشناسی بالینی و شخصیت - سال سیزدهم شماره 1 (بهار و تابستان 1394)

نشریه روانشناسی بالینی و شخصیت
سال سیزدهم شماره 1 (بهار و تابستان 1394)

  • تاریخ انتشار: 1394/06/16
  • تعداد عناوین: 12
|
  • جستارهایی در روان شناسی بالینی و شخصیت
  • مهدی اسکندری، بهمن بهمنی *، فریبا حسنی، علی عسگری صفحات 3-14
    این مطالعه با هدف تعیین اثربخشی گروه درمانی شناختی وجودگرا بر سلامت معنوی و تصور از خدا والدین فرزندان مبتلا به سرطان با استفاده از شیوه نیمه آزمایشی با پیش – پس آزمون، گروه گواه با گمارش تصادفی و با پیگیری شش ماهه انجام گردید. برای این منظور 30 والد (24 تا 54 ساله) که فرزندشان به دلیل ابتلا به بیماری سرطان در بیمارستان محک تحت درمان پزشکی قرار داشته و داوطلب شرکت در برنامه مشاوره بودند به تصادف در دو گروه آزمایشی و گواه گمارده شدند. قبل از مداخله درمانی، هر دو گروه با پرسشنامه سلامت معنوی (1982) و پرسشنامه وضعیت مذهبی RSI (2003) مورد ارزیابی قرار گرفتند. گروه آزمایشی در دوازده جلسه 90 دقیقه ای گروه درمانی شناختی وجودگرا که به صورت 2 جلسه در هفته اجرا گردید شرکت نمودند، در حالیکه گروه گواه در این مدت از هیچ گونه مداخله رسمی روانشناختی استفاده نکردند. در پایان مداخله، هر دو گروه مجددا با آزمون های مذکور مورد ارزیابی قرار گرفتند. این ارزیابی برای گروه آزمایش در فاصله 6 ماهه درمان نیز مجددا اجرا گردید. داده ها با استفاده از نرم افزار SPSS-16 برای اجرای آزمون آماری تحلیل کوواریانس پردازش شدند. نتایج حاکی از وجودتفاوت معنی دار در میزان سلامت معنوی و تصور مثبت از خدا در دو گروه به نفع گروه آزمایش ( 05/0>p) بود. این نتایج در پیگیری 6 ماه بعد گروه آزمایش برای هر دو متغیر، همچنان تداوم داشت و نشان داد گروه درمانی شناختی وجودگرا می تواند در افزایش سلامت معنوی و ایجاد تصور مثبت از خدا در والدین فرزندان مبتلا به سرطان اثر گذار باشد.
    کلیدواژگان: درمان شناختی وجودگرا، سلامت معنوی، تصور از خدا، والدین فرزندان مبتلا به سرطان
  • الهام نظامی پور *، مجید ضرغام حاجبی، عاطفه عبدالمنافی صفحات 15-24
    نشخوار فکری و شیوه های حل مسئله از جمله متغیرهای مهم و اثرگذار در سلامت روانی افراد هستند. پژوهش حاضر با هدف تعیین نقش تعدیل کننده شیوه های حل مسئله در رابطه بین نشخوار فکری و افسردگی انجام گرفت. نمونه پژوهش 200 نفر از دانشجویان دختر مقطع کارشناسی دانشگاه آزاد قم بودند که از آن ها خواسته شد پرسش نامه های مقیاس افسردگی بک (BDI-II)، مقیاس شیوه های حل مساله کسیدی و لانگ و مقیاس پاسخ های نشخواری (RRS) را تکمیل کنند. نتایج پژوهش نشان دادند که بین شیوه های سازنده حل مسئله (اعتماد، گرایش و خلاقیت) با افسردگی و نشخوار فکری همبستگی منفی معنادار و بین شیوه های غیرسازنده حل مسئله (درماندگی، مهارگری به جز اجتناب) با افسردگی و نشخوار فکری رابطه مثبت معناداری وجود دارد. همچنین نتایج تحلیل رگرسیون تعدیلی نشان داد که از بین شیوه های حل مسئله تنها شیوه های اعتماد و مهارگری در رابطه بین نشخوار فکری و افسردگی نقش تعدیل کننده دارند. استنتاج ما بر آن است که شیوه های حل مسئله و نشخوار فکری از مهم ترین پیش بینی کننده های شدت افسردگی هستند.
    کلیدواژگان: نشخوار فکری، افسردگی، حل مسئله
  • محمد امینایی *، رسول روشن چسلی، محمدرضا شعیری، فاطمه محرری صفحات 25-36
    اختلالات اضطرابی از شایعترین مشکلات در بین کودکان می باشد که می تواند به مشکلات کارکردی منجر شود. اکثر مطالعات خانوادگی بیانگر همپوشی بالای اختلالات اضطرابی کودک و خانواده وی بوده اند. با توجه به تمهیدات یاد شده، هدف مطالعه حاضر، تعیین تفاوت بین اضطراب صفت-حالت و ابعاد کمال گرایی مادران کودکان با و بدون علائم اضطرابی می باشد. بر این اساس نمونه ای متشکل از 110کودک (55 کودک مبتلا به اضطراب و 55 کودک غیر مبتلا به اضطراب ) به همراه مادرانشان مورد مطالعه قرار گرفتند. کودکان مضطرب از طریق نمونه گیری در دسترس انتخاب و کودکان غیر مضطرب بر اساس همتا سازی متغیر های جمعیت شناختی با گروه مضطرب ، از مدارس ابتدایی شهر مشهد انتخاب شدند. مادران کودکان مورد بررسی پرسشنامه های اضطراب صفت- حالت، ابعاد کمال گرایی فراست و سیاهه رفتاری کودک (فرم والد) را تکمیل نمودند. مقایسه نتایج دو گروه بر اساس آزمون t مستقل انجام شد. نتایج نشان داد که مادران کودکان مضطرب به طور معناداری سطوح بالاتر ی از اضطراب صفت-حالت، انتظارات والدینی، انتقادد والدینی، نگرانی درباره اشتباهات، استاندارد های بالا و تردید را نسبت به مادران کودکان بدون علائم اضطرابی دارند. نتایج این پژوهش نشانگر ارتباط اضطراب کودکان با برخی از عامل های والدینی از قبیل اضطراب و ابعاد کمال گرایی مادران بوده است. پس شایسته است در ارزیابی و درمان کودکان مضطرب به برخی از عوامل والدینی توجه داشت.
    کلیدواژگان: اضطراب صفت، حالت، کودک مضطرب، ابعاد کمال گرایی
  • شیما رضیان *، لیلا حیدری نسب، محمدرضا شعیری، شیما ظهرابی صفحات 37-50
    اضطراب اجتماعی به عنوان یکی از اختلالات شایع در گستره کودکی، نوجوانی و بزرگسالی، به دلیل ایجاد مشکلات متعدد در سازگاری و عملکرد افراد مبتلا و همبودی با بسیاری از اختلالات دوره بزرگسالی نظیر اضطراب، افسردگی و اختلال شخصیت اجتنابی کانون توجه بالینی بوده است . بدین خاطر الگوهای درمانی متعددی برای ترمیم این اختلال طراحی شده است. یکی از این الگوها، آموزش ذهن آگاهی است. بر این اساس هدف پژوهش حاضر تعیین اثربخشی درمان کاهش استرس مبتنی بر ذهن آگاهی (MBSR) بر کاهش نشانه های اضطراب اجتماعی نمونه ای از دانشجویان دختر ایرانی مبتلا بوده است.
    بر این اساس ، 21 آزمودنی مبتلا به اختلال اضطراب اجتماعی بر اساس پرسشنامه هراس اجتماعی(SPIN) و مصاحبه بالینی ساختار یافته بر اساس راهنمای تشخیصی و آماری اختلالات روانی (SCID-I) انتخاب شدند که 10 نفر در گروه آزمایش و 11 نفر در گروه کنترل جایگزین شدند. گروه آزمایشی تحت درمان هشت جلسه ای ذهن آگاهی مبتنی بر کاهش استرس(MBSR) قرار گرفتند و گروه کنترل در انتظار ماند. آزمودنی ها قبل از شروع و بعد از اتمام درمان، پرسشنامه هراس اجتماعی (SPIN) را تکمیل نمودند. تحلیل داده ها با استفاده از مقایسه میانگین مربوط تفاضل نمرات پیش آزمون – پس آزمون آزمودنی ها بر اساس آزمون یو من ویتنی، انجام شد. نتایج بدست آمده نشان داده که برنامه کاهش استرس مبتنی بر ذهن آگاهی منجر به کاهش نشانه های اضطراب اجتماعی در ابعاد ترس، اجتناب،و ناراحتی فیزیولوژیک مبتلایان شده است.
    بر اساس یافته های این پژوهش برنامه ذهن آگاهی به رغم تعلق به فرهنگی متفاوت، در کاهش نشانه های اختلال اضطراب اجتماعی و سایر متغیرهای وابسته موثر بوده است .بنابر این به نظر می رسد که می توان از این برنامه در مراکز درمانی ،برای نمونه های مبتلا به اضطراب اجنتماعی ،با توجه به محدودیت های تحقیق کنونی و رعایت احتیاط های بالینی، استفاده نمود.
    کلیدواژگان: اختلال اضطراب اجتماعی، درمان کاهش استرس مبتنی بر ذهن آگاهی، دانشجویان دختر
  • محمد اکبری بورنگ، فاطمه غلامی بورنگ *، زکیه عادلی پور صفحات 51-64
    در سال های اخیر پژوهش های زیادی جهت تبیین نظریه جهت گیری هدف، به عنوان یکی از دیدگاه های مهم در زمینه انگیزش و بررسی پیشایند ها و پیامدهای آن انجام شده است. یکی از عوامل مهم و اثرگذار بر جهت گیری هدف، پنج عامل بزرگ شخصیت است. این پژوهش با هدف تعیین رابطه بین پنج عامل شخصیت و جهت گیری هدف طراحی و اجرا گردید. پژوهش حاضربر اساس روش توصیفی – همبستگی انجام شد. بدین منظور 380 نفر از دانشجویان دانشگاه پیام نور بیرجند با روش نمونه گیری در دسترس انتخاب شدند. داده ها با استفاده از دو پرسشنامه پنج عاملی شخصیت (BFI) و جهت گیری هدف الیوت و مک گریگور جمع آوری و در دو سطح آمار توصیفی شامل میانگین و انحراف استاندارد و آمار استنباطی شامل ضریب همبستگی پیرسون و رگرسیون چندگانه به شیوه همزمان تحلیل گردیدند. یافته ها نشان داد که تمامی روابط میان پنج عامل بزرگ شخصیت و چهار نوع جهت گیری هدف، به جز در مورد وظیفه مداری و جهت گیری عملکردی- رویکردی، معنادار است. نتایج تحلیل رگرسیون چندگانه نیز نشان داد که متغیر های برون گرایی و گشودگی تجربه پیش بین های معناداری برای جهت گیری های تسلطی- رویکردی، عملکردی- رویکردی و عملکردی- اجتنابی و متغیر های برون گرایی و وظیفه مداری پیش بین های معناداری برای جهت گیری تسلطی- اجتنابی هستند. به طور کلی می توان نتیجه گرفت که میان پنج عامل شخصیت و جهت گیری هدف رابطه وجود دارد و شخصیت پیش بین معناداری برای جهت گیری هدف است.
    کلیدواژگان: پنج عامل بزرگ شخصیت، جهت گیری هدف، دانشگاه پیام نور بیرجند
  • ابوالقاسم یعقوبی، گلاویژ علیزاده *، صلاح صوفی صفحات 65-74
    هدف این پژوهش پیش بینی استرس ادراک شده بر اساس باورهای فراشناختی و ذهن آگاهی در دانشجویان دانشگاه آزاد اسلامی واحد بوکان بود. پژوهش حاضر از نوع همبستگی (پیش بین) است و جامعه ی آماری شامل تمامی دانشجویان دانشگاه آزاد اسلامی واحد بوکان در سال تحصیلی 93 بودند که تعداد آنها 1800 بود. آزمودنی های این پژوهش 229 ( 119 دختر و 110 پسر) دانشجوی دانشگاه آزاد اسلامی واحد بوکان بودند که به روش نمونه گیری تصادفی ساده انتخاب شدند و مقیاسهای باورهای فراشناختی (MCQ-30)؛ 5 عامل ذهن آگاهی(FFMQ) و استرس ادراک شده (Perceived stress scale- 14) را تکمیل کردند. داده های پژوهش با استفاده از نرم افزار spss ویراست 19 و روش های آماری تحلیل رگرسیون چندگانه به روش همزمان و آزمون تی مستقل دو گروهی شد. یافته ها نشان داد که باورهای فراشناختی و ذهن آگاهی هر دو توانستند تغییرات مربوط به استرس ادراک شده را به صورت مثبت و معنادار پیش بینی کنند (001/0 > P). همچنین میزان استرس ادراک شده در دانشجویان دختر بیشتر است (001/0 >P). نتایج نشان داد که باورهای فراشناختی و ذهن آگاهی نقش مهمی در استرس ادراک شده ی دانشجویان دارد. بنابراین در حضور متغیرهای باورهای فراشناختی و ذهن آگاهی احتمال بروز استرس ادراک شده کاهش می یابد.
    کلیدواژگان: باورهای فراشناختی، ذهن آگاهی، استرس ادراک شده
  • رویا چوپان زیده *، سالار فرامرزی، معصومه پیروز، فاطمه زیدآبادی صفحات 75-88
    اتیسم اختلالی با رفتارهای نابجا مانند رفتارهای کلیشه ای، نقص در ارتباط و تعامل اجتماعی است. از طرفی خانواده نقش اساسی را در تضمین سلامت و رفاه کودکان بازی می کند، آموزش چگونه مواجه شدن با رفتارهای ناسازگارانه کودکان اتیسم به والدین حایز اهمیت است. هدف پژوهش حاضر بررسی اثر بخشی مداخلات روانشناختی خانواده محور، کودک محور و ترکیبی بر کاهش نشانه های کودکان اتیسم در زندگی واقعی است. روش پژوهش آزمایش با طرح پیش آزمون - پس آزمون و گروه کنترل است. از مراکز توان بخشی کودکان اتیسم شهر اصفهان، 12 کودک اتیسم به همراه والدین آنها با نمونه گیری خوشه ایبا توجه ملاک های ورود به پژوهش انتخاب و در پژوهش شرکت داده شدند. برای اندازه گیری نشانه های کودکان اتیسم از مقیاس درجه بندی زندگی واقعی کودکان اتیسم استفاده شد. مدل مشاوره ای- آموزشی هورن بی برا ی مداخلات خانواده محور و از روش تحلیل کاربردی رفتار برای مداخلات کودک محور استفاده شد. تحلیل داده های به دست آمده با روش آماری تحلیل کواریانس انجام گرفت. نتایج نشان داد که که بین نمرات 3 گروه کودکان که تحت مداخلات روانشناختی خانواده محور کودک محور و ترکیبی قرار گرفتند و گروه کنترل تفاوت معنی دار وجود دارد (p≤0 /001). بر اساس یافته های پژوهش می توان نتیجه گرفت مداخلات خانواده محور ، کودک محور و ترکیبی بر کاهش نشانه های کودکان اتیسم موثر است. مداخلات ترکیبی اثر بخشی بیشتری داشته اند.
    کلیدواژگان: مداخلات خانواده محور، مداخلات کودک محور، نشانه های اختلال اتیسم
  • فیروزه سپهریان آذر *، سامره اسدی مجره صفحات 89-100
    دشواری های تنظیم هیجانی از طریق فاکتورهای مربوط به محیط هیجانی خانواده، سطوح استرس ادراک شده را تحت تاثیر قرار می دهند. پژوهش حاضر با هدف ارائه مدل علی برای تبیین روابط متغیرهای هیجانی خانواده (شیوه های فرزندپروری و بیانگری هیجان منفی در خانواده) با سطح استرس ادراک شده با توجه نقش میانجی دشواری های تنظیم هیجان انجام گردید. نمونه پژوهش شامل 215 دانش آموز نوجوان (168 دختر و 47 پسر) و والدین آنها بودند که نوجوانان به روش نمونه گیری تصادفی انتخاب شدند. جهت جمع آوری داده های پژوهش، مقیاس دشواری های تنظیم هیجانی (DERS)، مقیاس استرس ادراک شده (PSS)، مقیاس بیانگری خانواده (FEQ) توسط نوجوانان و پرسشنامه شیوه های فرزند پروری (OSQ) توسط والدین تکمیل گردید. داده ها با استفاده از روش مدل معادلات ساختاری مورد تحلیل قرار گرفت. نتایج مدل تحلیل عاملی برازش قابل قبولی برای رابطه دشواری های تنظیم هیجان و بیانگری هیجان منفی در خانواده با استرس ادراک شده نشان داد. بر اساس مدل تحلیل مسیر، اثر مستقیم دشواری های تنظیم هیجان و بیانگری منفی بر استرس ادراک شده دارای ضریب معناداری بود. رابطه بین شیوه های فرزندپروری با متغیرهای استرس ادراک شده و دشواری های تنظیم هیجان در مدل سازی معادله ساختاری غیرمعنادار بود که حذف گردید. همچنین، بین بیانگری هیجان منفی در خانواده با دشواری های تنظیم هیجان رابطه معناداری مشاهده گردید. نتایج پژوهش نقش بیانگری هیجان منفی در خانواده و دشواری های تنظیم هیجان را در سطح استرس ادراک شده نوجوانان نشان می دهد.
    کلیدواژگان: استرس ادراک شده، بیان هیجانی، دشواری های تنظیم هیجان، سبک والدینی
  • نازیلا حنایی *، مجید محمودعلیلو، عباس بخشی پور رودسری، ابراهیم اکبری صفحات 101-120
    روابط اولیه والدین با کودک و حوادث تروماتیک دوران کودکی در شکل گیری اختلالات شخصیت نقش به سزایی دارند. طبق نظر یانگ، مشخصه اختلال شخصیت مرزی حالات متغیر تفکر، احساسات و رفتار می باشد که اصطلاحا به آن «ذهنیت طرحواره ای» اطلاق می گردد. اهداف پژوهش حاضر، تعیین تفاوت سبک های دلبستگی و تجربه کودک آزاری در بیماران اختلال شخصیت مرزی و افراد بهنجار و همچنین پیش بینی ذهنیت های طرحواره ای در بیماران اختلال شخصیت مرزی بر اساس تجربه کودک آزاری و سبک های دلبستگی می باشد. جامعه پژوهش، کلیه بیماران اختلال شخصیت مرزی مراجعه کننده به بیمارستان رازی و مرکز مشاوره اندیشه مهر شهر تبریز بودند که به روش نمونه گیری هدفمند، 60 نفر (30 بیمار اختلال شخصیت مرزی و 30 نفر گروه بهنجار) انتخاب شدند. گروه بهنجار از نظر ویژگی های جمعیت شناختی با گروه بیماران اختلال شخصیت مرزی همتا شدند. هر دو گروه پرسشنامه های ذهنیت طرحواره ای (SMQ)، سبک های دلبستگی هازن و شیور (AAI)، و تجربه کودک آزاری (CASRS) را تکمیل کردند. تحلیل داده ها به کمک نرم افزارهای SPSS نسخه 17 و LISREL نسخه 54/8 و به روش آزمون تحلیل واریانس چند راهه (MANOVA) و تحلیل مسیر (Path Analysis) انجام شد. نتایج پژوهش نشان داد که گروه های پژوهش در سبک دلبستگی دوسوگرا و زیر مقیاس های آزار عاطفی، غفلت و آزار جنسی مقیاس تجربه کودک آزاری با هم تفاوت معناداری نشان دادند. همچنین ذهنیت های طرحواره ای توسط سبک های دلبستگی و مقیاس های کودک آزاری پیش بینی شدند که سبک دلبستگی اجتنابی و آزارهای عاطفی و جنسی سهم بیشتری را در این پیش بینی داشتند. نتایج به دست آمده از مدل طرحواره ای یانگ حمایت می کند و به نقش سبک تربیتی نامطلوب والدین و روابط اولیه منفی والدین با کودکان بر ذهنیت های طرحواره ای ناکارآمد تاکید می کند. به طوری که شکل گیری سبک دلبستگی اجتنابی، و همچنین تجربه آزارهای عاطفی و جنسی در دوران کودکی، فرد را در بزرگسالی مستعد اختلال شخصیت مرزی می کند.
    کلیدواژگان: اختلال شخصیت مرزی، ذهنیت های طرح واره ای، سبک های دلبستگی، کودک آزاری
  • ارزیابی بالینی و شخصیت
  • فاطمه خزایی *، محمدرضا شعیری، مهدیه عطری فرد، محمدرضا جلالی، لیلا حیدری نسب صفحات 121-132
    هدف اساسی پژوهش حاضر، تعیین ساختار عاملی «مقیاس هراس اجتماعی» (SPIN) در نمونه غیربالینی از نوجوانان ایرانی است. بدین منظور، در ابتدا، با اجرای مقیاس بر روی 311 دانش آموز دختر و پسر مقطع تحصیلی دوم و سوم دبیرستان، که به شیوه نمونه برداری خوشه ایاز پنج منطقه جنوب، شمال، شرق، غرب، و مرکز تهران انتخاب شده بودند، ساختار عاملی این ابزار با استفاده از تحلیل عامل اکتشافی بررسی گردید.
    در این مطالعه SPIN در قالب 4 عامل مفهوم سازی شد: ترس و اجتناب از انتقاد و خجالت کشیدن؛ ترس از بروز نشانه های جسمی در موقعیت های تعاملی؛ ترس و اجتناب از غریبه ها و مراجع قدرت؛ و ترس و اجتناب از گردهمایی ها و مرکز توجه بودن. در ادامه به منظور وارسی ساختار مذکور از روش تحلیل عامل تاییدی استفاده شد.
    نتایج بیانگر برازش مطلوب ساختارهای 3 ، 4 و 5 عاملی بودند. ضمن این که شاخص های مدل 4 عاملی حاصل از تحلیل اکتشافی مطالعه حاضر، مطلوبیت بیشتری داشت. همچنین وارسی پایایی با استفاده از روش آلفای کرونباخ، بیانگر پایایی مناسب مدل 4 عاملی و بررسی پایایی با استفاده از میانگین همبستگی بین آیتم ها، نشان دهنده پایایی مناسب هر سه مدل 3، 4 و 5 عاملی بود. در مجموع نتایج مطالعه کنونی شواهدی برای صحت ساختار عاملی SPIN در نوجوانان ایرانی ارائه می دهند.
    کلیدواژگان: مقیاس هراس اجتماعی، SPIN، ساختار عاملی، نوجوانان
  • امید شکری * صفحات 133-144
    پژوهش حاضر با هدف آزمون روایی عاملی مقیاس غربالگری استفاده پرخطر و مشکل آفرین از اینترنت (PRIUSS) در گروهی از دانشجویان ایرانی انجام شد. در مطالعه همبستگی حاضر 200 دانشجوی کارشناسی (100 پسر و 100 دختر) به نسخه فارسی مقیاس غربالگری استفاده پرخطر و مشکل آفرین از اینترنت پاسخ دادند. به منظور تعیین روایی عاملی PRIUSS از روش آماری تحلیل عاملی تاییدی و به منظور بررسی همسانی درونی PRIUSS از ضرایب آلفای کرونباخ استفاده شد. نتایج تحلیل عاملی تاییدی نشان داد که در نمونه ایرانی ساختار چندبعدی PRIUSS شامل آسیب هیجانی، آسیب اجتماعی و استفاده تکانش ورانه از اینترنت با داده ها برازش مطلوبی دارد. ضرایب همسانی درونی عامل های آسیب هیجانی، آسیب اجتماعی و استفاده تکانشورانه از اینترنت به ترتیب برابر با 74/0 تا 87/0 به دست آمد. در مجموع، نتایج مطالعه حاضر نشان داد که PRIUSS به دلیل برخورداری از یک زیربنایی نظری قوی و ویژگی های روان سنجی امیدوارکننده برای غربالگری و تلاش های پیشگیرانه در قلمرو رفتارهای اینترنتی پرخطر در نمونه جوانان ایرانی ابزار معتبری است.
    کلیدواژگان: تحلیل عاملی تاییدی، مقیاس غربالگری استفاده پرخطر و مشکل آفرین از اینترنت، روایی عاملی
  • فرهنگ و دانش گستری در روان شناسی بالینی و شخصیت
  • صدیقه اسدیان *، ثریا قطبی، محمدرضا شعیری صفحات 145-158
    هدف اساسی تحقیق حاضر تعیین مفهوم وابعاد حیا در قرآن با نیم نگاهی به روانشناسی شرم ونیز دستیابی به مدل مقدماتی حیا مبتنی بر برداشت از آیات قران بوده است پژوهش حاضر پیرو طرحی توصیفی از نوع کتابخانه ای –اسنادی است بدین خاطردر آغاز مبتنی بر واژه شناسی حیا، تمام آیات مرتبط در قرآن، مورد بررسی قرار گرفت سپس مدل مقدماتی بر اساس برداشت از آیات قرآن ترسیم گردید.
    یافته های پژوهش بیانگر نکات ذیل بوده است:1) واژه «حیا» در قرآن دقیقا به همین شکل نیامده است اما « استحیاء» از ریشه ی «ح ی ی» به صورت های مختلف 10 بار به کار رفته است 2) حیا به عنوان یک ویژگی بنیادین در دو گستره مطرح است صفتی است که از یک سو با معیارهای الهی و از سوی دیگر با عقل و معیارهای درونی شده الهی در تماس است این ویژگی محافظ نفس است و با توجه به دو عامل جنسیت و شرایط، می تواند بر اساس روش های متعددی در گستره بدن و رفتار خود را آشکار سازد 3) شباهت مهم دو سازه حیا وشرم در آن است که بنیادی تر از بسیاری از رفتارهای دیگر تلقی می شوند تمایز اساسی عبارت است از این که معیارهای بنیادین مورد اشاره در حیا به معیارهای دینی باز می گردد در حالی که در روان شناسی شرم این معیارها از شرایط فرهنگی اجتماعی اخذ می شوند 4) مدل مقدماتی حیا مبتنی بر برداشت از آیات قرآن، حیا را به عنوان ویژگی بنیادین محافظت از نفس بر اساس نظارت خداوند، با توجه به شرایط فردی و اجتماعی، در گستره بدن و روان مطرح می سازد.
    کلیدواژگان: قرآن، اخلاق، حیا، روانشناسی، شرم
|
  • M. Eskandari, B. Bahmani *, F. Hassani, A. Asgari Pages 3-14
    This study aimed to determine the effectiveness of cognitive-existential group therapy on spiritual health and image of God of parents of children with cancer using semi-experimental with pre - posttest control group was randomly assigned and by following up has done during six-month. For this purpose 30 parents (From 24 to 54 years old) that their children due to cancer were in Mahak hospital under medical treatment and had volunteered to participate in counseling programs, Were assigned randomly to two experimental and control groups. Before the therapeutic intervention, both groups with spiritual health questionnaire (1982) and religious status questionnaire RSI (2003) were evaluated. The experimental group participated in twelve 90-minute sessions of cognitive-existential therapy that attended 2 sessions per week, while the control group did not use any psychological intervention during this period. After treatment, both groups were evaluated with the above tests. This assessment was carried out for the experimental group separately within 6 months of treatment. The data were processed by using software SPSS-16 for performing statistical test of covariance analysis (ANCOVA). The results revealed a significant difference in the spiritual health and positive impression of God in the two groups in favor of the experimental group (05/0> p), respectively. These results still remained in a 6-month follow experimental group for both variables, and showed that cognitive-existential therapy can be effective to increase spiritual health and create a positive impression of God in parents of children with cancer.
    Keywords: Cognitive, existential therapy, Spiritual health, Images of God, Parents of children with cancer
  • E. Nezami Pour *, M. Zargham Hajebi, A. Abdol Manafi Pages 15-24
    Rumination and issue resolution methods are among the important and effective factors on people mental health. This study aims to explain the role of moderator in problem-solving strategies between rumination and depression was conducted. The sample consisted of 200 female undergraduate students Azad University Qom that was asked of them to complete the Beck Depression scale Inventory (BDI-II), Cassidy and Lung scale of problem-solving styles and ruminative response scale (RRS). The results indicated that there is a significant negative correlation between constructive problem-solving methods (confidence, attitude and creativity) with depression and rumination and significant positive relation between unconstructive ways to solve the problem (of failure, control except avoidance) with depression and rumination. Also, modification analyzed and regression results revealed that between problem-solving strategies only trust practices and controlling are moderating role in relationship between rumination and depression. We infer that the problem-solving styles and rumination are the most important predictors of depression intensity.
    Keywords: Mental Rumination, Depression, Problem solving
  • M. Aminaee *, R. Roshan Chesli, M. R. Shairi, F. Moharreri Pages 25-36
    Anxiety disorders are the most common problems among children, which can lead to functional problems. Most family studies indicate high overlap of child anxiety disorders and his/her family.
    According to the above measures, the aim of this study was to determine the difference between trait-mood anxiety and perfectionism dimensions of mothers of children with and without symptoms of anxiety. Accordingly, a sample of 110 children (55 children with anxiety and 55 children without anxiety) were studied accompanied by their mothers. Anxious children were selected through the sampling and non-anxious children by matched the demographic variables with distressed groups, from elementary schools in Mashhad. Mothers of children are under trait- state anxiety questionnaires, perfectionism dimensions and complete child behavior checklist (parent). Compare the results between the two groups was performed according to independent t test. The results showed that mothers of anxious children had significantly higher levels of trait -state anxiety, parental expectations, parental criticism, and concern about mistakes, high standards and uncertainty than mothers of children without symptoms of anxiety. The results of this study show correlation between the children anxiety with some parental factors such as anxiety and perfectionism dimensions of mothers. So it is appropriate that in the assessment and treatment of anxious children get some attention to some parental factors.
    Keywords: Trait, state anxiety, anxious children, Perfectionism
  • Sh. Razian *, L. Heydari Nasab, M. R. Shairi, Sh. Zahrabi Pages 37-50
    Social anxiety has been the focus of clinical attention as a common problem in the realm of childhood, adolescence and adulthood, due to various problems in compatibility and performance of patients and comorbidity with many adult disorders such as anxiety, depression and avoidant personality disorder. Therefore several treatment models are designed for the restoration of this disorder. One of these models is mindfulness training. Accordingly, the aim of this study was to determine the effectiveness of mindfulness-based stress reduction (MBSR) on reducing symptoms of social anxiety from a sample of Iranian girl students who were diagnosed. Accordingly, 21 subjects with social anxiety disorder based on the Social Phobia Inventory (SPIN) and the Structured Clinical Interview based on the Diagnostic and Statistical Manual of Mental Disorders (SCID-I) were selected and 10 in the experimental group and 11 patients in group Control were replaced. The experimental group received eight sessions of mindfulness-based stress reduction (MBSR) and the control group remained on hold. The subjects were completed Social Phobia Inventory (SPIN) before and after treatment. Data analysis was performed by comparing mean scores of pre-test - post-test, according to U Man-Whitney test. The results have shown that mindfulness-based stress reduction program led to a reduction in social anxiety symptoms of fear, avoidance, and psychological distress in patients. Based on the findings of this research, mindfulness program has been effective in reducing the symptoms of social anxiety disorder and other parameters in spite of belonging to different culture. So it seems that with regards to the limitations of current research and observance of clinical precautions, this program can be used in treatment centers for samples with social anxiety.
    Keywords: Social anxiety disorder, The treatment of mindfulness, based stress reduction, Girl students
  • M. Akbari Boorang, F. Gholami Boorang *, Z. Adeli Poor Pages 51-64
    In recent years, a lot of researches are done to explain the theory of goal orientation, as one of the important perspective on the antecedents and consequences of motivation. One of the most important and effective factor on goal orientation is the five main factors of personality. This study aimed to determine the relationship between the five factors of personality and goal orientation was designed. This study was conducted based on descriptive - correlation. For this purpose, 380 students of Birjand Payam Nour University were selected by available sampling method. Data were collected by using two questionnaires of five personality factors (BFI) and Elliot and McGregor’s goal orientation and analyzed in two descriptive statistics such as mean and standard deviation and inferential statistics including Pearson correlation coefficient and multiple regressions in Simultaneous way. The results showed that all relationships between the five big factors of personality and four types of goal orientation, except for task-oriented and orientation Function approach is significant. Multiple regression analysis showed that the extroversion variables and experience openness are significant predictors for mastered - approach, performance - approach and performance - avoidance orientation and extroversion variables and task-oriented are significant predictors of dominance – avoidable orientation. In general it can be concluded that there is a relationship between the five factors of personality and goal orientation and personality is a significant predictor for goal orientation.
    Keywords: Five big factors of personality, Goal orientation, Payam Nour University Birjand
  • A. Yaghubi, G. Alizadeh *, S. Sufi Pages 65-74
    The aim of this study was predicting perceived stress based on cognitive beliefs and mindfulness in the students of Islamic Azad University Bukan.The study is a correlation (predictor) and the statistical population included all students of Islamic Azad University Bukan in 1393 who were 1,800.
    The subjects of this study were 229, (119 female and 110 male) students of Islamic Azad University, Bukan who were selected by randomly sampling and completed measures of metacognitive beliefs (MCQ-30); 5 factors of mindfulness (FFMQ) and perceived stress (Perceived stress scale- 14). Research data was divided into two groups by using spss software version 19 and statistical methods simultaneous multiple regression analysis and independent t-test. The results showed that both metacognitive beliefs and mindfulness could predict changes related to perceived stress positively and significantly (001/0 > P). As well as the perceived stress in female students is more (001/0 >P). The results showed that metacognitive beliefs and mindfulness have an important role in student's perceived stress. So, according to metacognitive beliefs and mindfulness variables may reduce incidence of perceived stress.
    Keywords: Metacognition beliefs, Mindfulness, Perceived stress
  • R. Chopan Zideh *, S. Faramarzi, M. Pirouz, F. Zeid Abadi Pages 75-88
    Autism is a disorder of aberrant behaviors such as stereotyped behaviors, impaired communication and social interaction. On the other hand, the family plays a fundamental role in ensuring children health and welfare, learning how to deal with maladaptive behaviors of autistic children are important to parents. This study examined the effectiveness of psychological interventions, family-centered, child-centered and a combination of reduced symptoms of autistic children in real life. The research method is experience with pre-test - post-test design and control group. From autistic children rehabilitation centers in Isfahan, 12 autistic children with their parents were chosen with cluster sampling according to the research entry criteria and participated in the research. To measure the symptoms of autistic children were used their real-life rating scale. Educational - Consulting Horen B model was used for family-centered interventions and applied analysis behavior method for child-centered interventions. Data analysis was performed by covariance analysis. The results showed that there was a significant difference between the scores of three groups of children who were under psychological interventions of child and family-centered and combination of them and control groups (p≤0 /001). Based on the findings, it can be concluded that the family-centered interventions, child-centered interventions and the combination is effective in reducing symptoms of autistic children. Combined interventions had more effective.
    Keywords: Family centered interventions, Child, centered interventions, Symptoms of autistic disorder
  • F. Sepehriyan Azar *, S. Asadi Majreh Pages 89-100
    Difficulties of emotional regulation through factors related to family emotional environment are affected perceived stress levels. This study aims to provide a causal model to explain the relationships of family emotional variables (parenting styles and negative emotion expressiveness in the family) with perceived stress level were performed according to the role of mediator of difficulties in emotion regulation. The sample consisted of 215 teenage students (168 girls and 47 boys) and their parents that adolescents were selected by randomly sampling method. To collect the research data, it was completed the scale of difficulties in emotional regulation (DERS), the Perceived Stress Scale (PSS), family expression scale (FEQ) by teens and parenting style questionnaire (OSQ) by parents. Data were analyzed by using structural equation modeling. The results of factor analysis showed acceptable fit for relationship of emotional regulation difficulties and negative emotional expression in families with perceived stress. Based on path analysis, the direct effect of the difficulties in emotional regulation and negative expression on perceived stress had significant effects. The relationship between parenting styles with perceived stress variables and difficulties of emotional regulation on structural equation modeling was insignificant that was eliminated. Also, there was significant relationship between the expressions of negative emotions in families with difficulties in emotional regulation. Research results show the role of negative emotion expressiveness in the family and emotional regulation difficulties at teen’s perceived stress level.
    Keywords: Perceived stress, Emotional expression, Emotional regulation difficulties, Parenting style
  • N. Hanaei *, M. Mahmood Alilou, A. Bakhshi Pour Roudsari, E. Akbari Pages 101-120
    Early relationships of parents with children and traumatic events in childhood have a significant role in the formation of personality disorders. According to Yang, borderline personality disorder Characteristic is variable modes of thinking, feeling and behavior, which called it "mentality schema”. The present study aims to determine the difference between attachment styles and experience of child abuse in borderline personality disorder patients and normal subjects and also predict schematic mentalities in patients with borderline personality disorder based on the experience of child abuse and attachment styles. The study population were included all patients with borderline personality disorder referred to Razi hospital and Mehr Andisheh counseling center in Tabriz that 60 patients were selected by purposive sampling method, (30 patients with borderline personality disorder and 30 normal subjects). Normal group were matched with borderline personality disorder patients in terms of demographic characteristics. Both groups completed Hazan and Shaver’s questionnaires of mentality schema (SMQ), and attachment styles (AAI), and the experience of child abuse (CASRS). Data analysis was performed by software SPSS version 17 and LISREL Version 54/8 and multi-way Analysis of variance test (MANOVA) and path analysis (Path Analysis). The results showed that research groups showed a significant difference in ambivalent attachment style and emotional abuse, neglect and sexual abuse, child abuse experience scale. The schematic mentalities of child abuse were predicted by attachment styles and scale of child abuse that avoidant attachment style and emotional and sexual abuse had greater share in this prediction. Obtained results support Young’s schema and insist on parents’ bad educational role and their negative initial relations with children on inefficient schematic mindsets. So that the formation of avoidant attachment style, and also experience of emotional and sexual abuse in childhood, makes a person be capable of borderline personality disorder in adulthood.
    Keywords: Borderline personality disorder, Schema mentalities, Styles of attachment, Child abuse
  • F. Khazaei *, M. R. Shairi, M. Atri Fard, M. R. Jalali, L. Heidari Nasab Pages 121-132
    The aim of the present study is to determine the factor structure of "Social Phobia Scale» (SPIN) in non-clinical sample of Iranian adolescents. For this purpose, initially, by implementing measures on 311 male and female students in second and third of high school, which cluster sampling method were selected from five regions of the South, North, East, West, and Central Tehran, the factor structure of instruments were analyzed by using exploratory factor analysis. In this study, the SPIN was conceptualized in terms of four factors: fear and avoidance of criticism and embarrassment, fear of physical symptoms in interactive situations, fear and avoidance of strangers and authorities; and fear and avoidance of meetings and being center of attention. In the following, in order to examine the above structure, confirmatory factor analysis was used. The results indicated a good fit of factor structures 3, 4 and 5. While the indices of the four exploratory factor analysis of the present study was more desirable. Also, the last examination by using Cronbach's alpha method was indicator of good ending for 4 factors and the last examination by using the average correlation between items demonstrate good ending for all three models 3, 4 and 5. The results of the present study provide evidence for the validity of the factor structure of the SPIN in Iranian teenagers. Totally, the results of the present study provide evidence for the validity of the factor structure of the SPIN in Iranian teenagers.
    Keywords: Social Phobia Scale, SPIN, Factor structure, Teens
  • O. Shokri* Pages 133-144
    This study aimed to perform the validity and factorial test of a screening scale of high-risk and problematic use of Internet (PRIUSS) in a group of Iranian students.
    In present correlational study, 200 undergrads (100 boys and 100 girls) responded to Persian version of screening scale of high-risk and problematic use of Internet.
    In order to determine the factorial validity of PRIUSS was used the confirmatory functional analysis model and to determine the internal consistency PRIUSS was used the Cronbach's alpha coefficients.The results of the confirmatory functional analysis showed that in multidimensional structure of Iranian sample PRIUSS, including emotional harm, social harm and use of Internet with IMPULSIVE data has good fit. The internal consistency coefficients were obtained the factors of emotional harm, social harm and IMPULSIVE use of Internet 0/74 to 0/87 respectively. The results of this study showed that PRIUSS due to a strong theoretical foundation and promising psychometric properties for screening and prevention efforts in the realm of high-risk Internet behaviors in a sample of Iranian youth is reliable.
    Keywords: Confirmatory functional analysis, Screening scale of high, risk, problematic use of Internet, The factorial validity
  • S. Asadian *, S. Ghotbi, M. R. Shairi Pages 145-158
    The fundamental purpose of present study was to determine the dimensions of shame in Quran with a glance to the psychology of shame and achievement of initial model of modesty based on interpretation of Koranic verses. This research project follows a discretional design of library –document type ,so initially based on the terminology modesty, all related verses in the Quran examined and then the preliminary model was drawn based on the interpretation of the Koranic verses.
    Research findings were the following points: 1) The word "modesty" is not mentioned in the Quran exactly the same way but "estehya’" from the root of" H y y" in various forms has been used 10 times 2) modesty shows as a fundamental feature of two ranges which is connected to the standards of God's attributes on the one hand and on the other hand is in contact with the wisdom and divine internalized standards. This property is self-protection and due to two factors of gender and condition, can be revealed based on multiple methods in the area of the body and its behavior .3)The great similarity of modesty and shame is that they are considered more fundamental structures of many other behaviors. The basic distinction is that the fundamental criteria referred to in modesty can be traced to religious criteria, while in psychology of shame these criteria are taken from the social and cultural conditions. 4) A preliminary model of modesty based on understanding of the Koranic verses will bring up Modesty as fundamental features of self-protection by monitoring the Lord, and according to personal and social circumstances in the body and spirit ranges.
    Keywords: Quran, Morality, Modesty, Psychology, Shame